OPS Dzierżoniów

Przejdź do: Biuletyn Informacji Publicznej

"Lodówka społeczna"

W dniu 12 maja br. została uruchomiona społeczna lodówka która znajduję się przy wejściu do Ośrodka Pomocy Społecznej od ul 11-Listopada.

Artykuły spożywcze w dniu dzisiejszym dostarczyła fundacja "WeźPomóż" z Wrocławia z którą Ośrodek nawiązał współpracę przy tej inicjatywie. Dziękujemy !

 

Z lodówki może skorzystać każdy, kto ma taką potrzebę. Należy w niej zostawiać takie produkty spożywcze, które sami chcielibyśmy zjeść. Kierujmy się tą zasadą. Nie bierz wszystkiego - dziel się jedzeniem z innymi potrzebującymi. Jedzenie ze społecznej lodówki bierzesz na własną odpowiedzialność.

Nie niszcz lodówki, podziel się posiłkiem.

PRODUKTY, KTÓRE MOŻNA UMIEŚCIĆ W LODÓWCE SPOŁECZNEJ
1. Produkty, które sam mógłbyś zjeść i chciałbyś dostać.
2. Żywność, która jest świeża i nie przekroczyła terminu ważności do spożycia określonej na opakowaniu.
3. Produkty suche: kasze, ryże, makarony, mąki, cukry, ciastka itd. (wszystkie muszą być w nieuszkodzonych opakowaniach).
4. Produkty w opakowaniach zamkniętych typu konserwy, słoiki, próżniowe itp.
5. Sery, jogurty, twarogi w oryginalnie zamkniętych opakowaniach.
6. Zapakowane pieczywo i inne wyroby piekarnicze.
7. Warzywa i owoce.
8. Wyroby/przetwory własne, np. ciasto, zupa, starannie i szczelnie zapakowane, z naklejonym opisem i datą przygotowania.
9 Produkty o charakterystycznym zapachu wkładaj do szczelnych opakowań.
10. Produkty płynne itp. umieść w szczelnym pojemniku, tak aby nie rozlały się podczas wyciągania.

PRODUKTY, KTÓRYCH NIE NALEŻY UMIESZCZAĆ W LODÓWCE SPOŁECZNEJ
1. Produktów nadpsutych i przeterminowanych, wykazujących oznaki popsucia, mających nietypowy zapach, kolor lub wydęte wieczka.
2. Produktów już napoczętych, np. otwartych puszek, słoików.
3. Produktów, które przekroczyły termin przydatności do spożycia – adnotacja „należy spożyć do”.
4. Surowych jaj oraz produktów na ich bazie, np. ciast z kremem, śmietaną, domowych majonezów lub produktów z innym podobnym nadzieniem podatnym na zepsucie.
5. Surowego mięsa oraz produktów z niego przyrządzonych, np. tatar.
6. Produktów wymagających głębokiego schłodzenia i mrożonek.
7. Produktów wymagających warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut.
8. Produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady.
9. Alkoholu i środków odurzających.